Sinide Et (Tepside Et veya Lahmi Sini diyorlar.. :))

Yine günlerden bir gün korona nedeniyle evde oturmuşum, derinlerden genlerden bir ses duyulur ve haydi Necla'cım aile yemeklerinden birini güzelce yap da show olsun...:)

En havalısı, en sevdiğim, en lezzetli ana yemeklerden bir tanesi de Sinide Et.. Babam çok efsane yapar, Hatay'da yediklerimden kat be kat güzel olur, e ben de ondan öğrendim. Hatay'da Antakya'ya Uzun Çarşı'ya gittiğimde bakır sini almak da bu yüzden benim için bir alışkanlık.. Hatta hatta belki de hastalık:) Her boy sini sanki olması lazım. Şu kadar misafir gelirse ona uygun bir tepsi olsun diye bütün bunlar..
Ve işte Sinide Et tarifi:


Gerekli malzemeler kıyma harcı için;
  • Kıyma (Dana & Kuzu karışık tercihim yaklaşık 300 - 500 gr)
  • 2 adet kırmızı biber, maydonoz, 3-4 diş sarımsak, Tuz, Karabiber
Diğer malzemeler;
  • Salça, kekik, tereyağ, soğan, patates, domates
Tüm bu malzemeler yani öncelikle kırmızı biber, maydonoz ve sarımsak çok çok küçük incecik doğranır. Bu harç kıyma ile yoğrulur. Sonra bu yoğrulan et bakır siniye yani tepsiye basılır ve yayılır. 


Üzerine halka halka kesilen soğan, domates, patates ve kırmızı biber dizilir. Ayrı bir kapta 1 kasık kadar salca suyla karıştırılır, mesela 1 bardak içinde. İçine kekik de konulur, biraz da zeytinyağı eklenir, tepsinin yani; et - halkalar olan malzemelerin üstüne bu karışım dökülür. Fırına vermeden önce de son olarak üzerine birazcık da parça parça tereyağ konulur. Yaklaşık 180 derecede fırında 40 dk. kadar pişirilir. Ben bu dakika vermeye ve ölçüleri de tam tamına vermeye hep karşıyım, göz kararı denilen bir gerçek var, aynı zamanda fırından fırına fark ediyor. Afiyet olsun. 







Yorumlar

Popüler Yayınlar