Benim Sırrım:


Benim sırrım: Tam da benim konuşma stilimle, bazen içinde
hikaye ve ne yalan söyleyeyim bazen de dedikodularla bir tutam lezzet fırtınası
yaratmak! ;)


12 Aralık 2012 Çarşamba

Etli Yaprak Sarma ve Kuru Dolma


HATAY USULU BİBER DOLMASI VE YAPRAK SARMASI:


"Etli Yaprak Sarma ve Kuru Dolma"
Ornegin, 20 adet kuru patlican , kuru biber veya kabak dolmasi yapilacaksa 20 kucuk avuc ici kadar pirinc konulabilir.. Bu bir olcu yontemi;)1 kg pirince 1/2 kg kiyma (kuzu etinden dolmalik kiyma tercih edilir, Hatay dolmasina dana eti pek yakismiyor.) konmasi gereklidir. Antep, Hatay tarzi dolmalarda pirinc kiymadan fazla olmalidir, nar eksisi ve salca agirliklidir. Ama, İstanbul dolmalarinda bu tam tersidir, kiyma pirincten fazla olmalidir, ve suyu daha beyaz olmalidir..41 avuc dolmaya 300 gr kiyma koymustum, tam gelmisti:)) Goz kararindan hicbir zaman korkmamak lazim..Pirinci yikadiktan yani ilik suyla birkac defa calkalayip suyunu en son tam olarak suzdukten sonra, uzerine 1 kucuk ince ince kiyilmis sogan, 4-5 dis spince ince kiyilmis sarimsak dogra. Tuz, karabiber ve isin sirri olan toz kuru naneyi serp. 2-3 tepeleme kasik salca, misirozu ve 2-3 kasik tereyag ekle. Eger misirozu yoksa becel kullanilabilir. Bunlari elinle cok ezmeden yogurur gibi degil daha agir agir karistir. Tepside kiymayi bir kenari ittiginde, cektigin yerde yagi belli oldun, yagi kendini biraz biraksin, yani yagli olsun ama cok vicik vicik degil tabiki...Kuru dolmaların içine koyacağın harcı ayır, içine küçük küçük doğranmış domates ekle. Yaprak sarmasının harcına domates koyulmaz...İcini hazirladiktan sonra, yapraklari ici sicak su dolu tencerede biraz hasla, 5-10 dk yeterli, rengi sariya donsun yeter. Baska bir ici kaynar su dolu ama alti kapali tencerede kuru dolma ve biberleri maksimum 5 dakika beklet. Sicak sudan gecirdiginde kivaminda oldugunu anlamak icin tirnaginin icinden gecmeyecek sekilde ama pismis ve haslanmis olmasi gerekmektedir. Aksi takdirde parcalanir. Yapraklarin ic kismina ince ve uzun sekilde harci koy, cok doldurma ki ince ve uzun sımsıkı sarili kalsin. Kurularin icine cok sıkıştırmadan harci koy, ve agzina kadar doldurma. Ustlerine domatesten kapak yap. Tencereye dizerken yaprak sarmalarini kenara kenara diz. Onlerine kurular gelsin ve onlerine gecit olsun;) boylece sarmalar acilmayacaktir. Tencereye dizdikten sonra en uste toz nane iyice serp, tuz ekle, ilk siraya gelmeyecek kadar ilik su ekle. Aralara da bir kaç diş sarımsak yerleştir. En üstteki sirada su olmasin yani.. Dolma tasi varsa onu kullan yoksa, icine tencereden kucuk boyutta isidan catlamayacak payrex tabak yerlestir(dolmalarin dagilmasi engellenir)ustune de tencere kapagini koy. Harlı ateste biraz pisir sonra suyu kaynadiktan sonra altini kis yaklasik 45 dk pissin. Pistikten sonra alti acikken yani altini en son kapatmadan once 1/2 cay bardagi kadar nar eksisini ustunde gezdir. Biraz daha pisir, ve altini kapat. Servis etmeden once tencerenin agzini yarim acarak beklet, dinlensin... Afiyet olsun!! Babaannemin bana gecen el mahareti ve Servet Yengemin tarifiyle... Sevgiler::)

2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek! Afiyet olsun!:)) Eğer yapıp yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok memnun olurum..

      Sil