Nohutlu Firik Pilavi

Nohutlu Firik Pilavı

Firik buğdayın olgunlaşmamış halidir aslında... Sapları ve kabuğu ile beraber yakılıp kendi ateşiyle pişer yani aslında tütsülenmiştir, fümedir! Çok da havalı değil mi?:)))
Firik İtalyan olsaydı kanımca çok değerli olurdu, arborio pirinçten lüks olurdu...

Artık bu işi öğrendim Ölçü ile yapmadım, göz kararı ile yaptım. 
Ancak yine de ölçü vermek gerekirse; 2 bardak firik için 1 bardak veya biraz daha az nohut yeterli olur. 2 bardak su veya firiğin üstünü kapatacak ve birazcık daha geçecek kadar su ilave edilmelidir.
(Pilav yapar gibi yani:))

Önce nohutu yıkayıp tencere içerisinde haşlamak gerekir. Diğer taraftan firiği  bulguru yıkar gibi birkaç kez ıslayıp yıkamak ve üstünden saman gibi şeyleri ayıklamak gerekir. Suyu süzüldükten sonra kap içerisinde bulgur gibi biraz 10-15 dk beklesin. Nohut da haşlandıysa tencereye tereyağ veya becel (2 kaşık) yağ biraz da lezzetli olması için riviera zeytinyağ konulur. Nohutlar eklenir, firik de eklenir, tuz karabiber ve 1 et bulyon eklenir. Su ilave edilir. Pilav pişirir gibi önce ateşin altı açılır kaynamaya başlayınca da ateş kısılır. Yaklaşık 20 dk sonra pişmiş olduğunu umuyorum.

Kilis versiyonunda yağa kıyılmış soğan eklenir ve biber salçası sonra nohut ve firik konulur, aklınızda olsun:) 

Yorumlar

Popüler Yayınlar